BUSSTUR TIL HOVEDSTADEN

BUSSTUR TIL HOVEDSTADEN

Oslos historie går tilbake 1000 år, og byen har vært Norges hovedstad siden Norge fikk egen grunnlov i 1814. I perioden 1624-1925 het byen Christiania.

Akershus festning har tronet over Oslos brygge i 700 år. I dag er festningsområdet et omvisnings- og museumssted, men en gang hadde den som hovedfunskjon å beskytte bye n. Byggingen av festningen startet i 1299 under Håkon V og stod ferdig tidlig på 1300-tallet. Et par hundreår senere ble borgen innredet i renessansestil, men forfalt på 1700-tallet. I 1899 ble det satt i gang et omfattende restaureringsarbeid. På området finnes Akershus slott, hvor Kong Haakon VII og Kong Olav V ligger begravet, samt forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum. Om sommeren er det guidet omvisning på hele området, også de svale gangene på innsiden av slottet, fangehullene og de elegante salene hvor det den dag i dag avholdes tilstelninger.

Norsk Folkemuseum er situert på Bygdøy i Oslo og byr på blant annet stavkirker og en rekonstruert ”gamleby” fra det gamle Oslo. På det store friluftsområdet er de gamle setrene og kirkene delt inn i landsdeler, mens gamlebyen er rigget til med brosteinsgater, kolonial, apotek, tannlege og mye mer. De 158 historiske bygningene utendørs og utstillingene innendørs gjør Norsk Folkemuseum til Norges største kulturhistoriske museum. Det er lagt opp til forskjellige aktiviteter gjennom året, men sommeren er høysesong. Fra juni til august kan besøkende smake på lefsebakst, se Gol stavkirke fra omkring år 1200, handle i kolonialbutikken og kjøre med hest og vogn, i tillegg til mange andre aktiviteter som tar gjester med tilbake i tid.

Vigelandsparken i hovedstaden er en stor turistattraksjon og deler området med Frognerparken. Hit trekker besøkende for å slappe av eller ta en titt på de mange skulpturene. Gustav Vigeland har hugget ut samtlige skulpturer i parken, og her kan man beskue mer enn 200 skulpturer i bronse, smijern og granitt. En av de mest kjente er Monolitten som er 17 meter høy. 121 figurer slynger seg oppover og er hugd ut av en eneste granittblokk. Vigelandsparken består også av velkjente skulpturer som Sinnataggen, fontenen på labyrintsplassen og Livshjulet. Det er mulig å besøke Vigelandsmuseet hvor man kan få et innblikk i Gustav Vigelands liv og kunst. Museet har en beliggenhet fem minutter sør for parken.

Naturhistorisk museum har en beliggenhet på Tøyen i Oslo og består av flere deler. Som gjest kan man besøke de naturhistoriske museene samt Botanisk hage og veksthusene. De naturhistoriske museene består av geologisk museum, som er det eneste museet i landet som viser dinosaurskjeletter, og zoologisk museum som stiller ut dyr fra hele verden. Botanisk hage ble etablert i 1814 og her er det gratis inngang. Besøkende kan nyte dufter og vekster fra omkring 35 000 planter i et område på 150 dekar som er delt inn i diverse mindre hager. Det er i den botaniske hagen at veksthusene Palmehuset og Victoriahuset har sin beliggenhet. Det drives også forskning i botanikk, geologi og zoologi.

Vikingskipshuset ligger under organisasjonen Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Vikingskipshuset er situert på Bygdøy i Oslo, sammen med flere av museene som ligger under Kulturhistorisk museum. På Vikingskipshuset kan man se verdens best bevarte vikingskip. Skipene, som ble bygd på 800-tallet, ble funnet i utgravninger på Oseberg, Gokstad og Tune. Tuneskipet var det første som ble gravd ut, i 1867. Gokstadskipet ble gravd ut i 1880 og omkring 60 % av skipet slik vi ser det i dag er originaldeler. Oseberggraven ble utgravd i 1904, og i tillegg til Osebergskipet ble det funnet gjenstander som senger, bøtter og dyrehodestolper. Det ble også funnet til sammen fire sleder; tre vakre praktsleder og en arbeidsslede.

Tusenfryd har en beliggenhet i Ås kommune i Akershus. Tusenfryd er en park hvor store og små kan boltre seg i alle mulige slags attraksjoner, fra berg- og dalbaner til lekeplass. Til sammen finnes det omkring 30 attraksjoner, blant annet ThunderCoaster som er kåret til en av verdens beste berg- og dalbaner og kjører i opptil 100 km i timen. Også vannbaserte attraksjoner er populære, som Tømmerstupet, Trippelsklia og BadeFrydelven. De minste kan kose seg med blant annet Eventyrstien og en berg- og dalbane i miniatyr. En hel dag på Tusenfryd krever mat i magen. Her er det ikke mindre enn 20 forskjellige spisesteder å velge mellom, fra familiebuffet og hamburgere til raske pølser og is.

Nasjonalmuseet ble etablert i 2003 og da ble Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for Samtidskunst, Riksutstillinger og Nasjonalgalleriet slått sammen. På Nasjonalmuseet er mulig å se norsk og utenlandsk kunst, arkitektur og design. Museet har en sentral plassering like ved Karl Johans gate og Tullinløkka. Dersom det er billedkunst som vekker interessen, bør man ta turen innom Nasjonalgalleriet. Her kan man nyte internasjonal kunst av de franske impresjonistene samt en utstilling med Edvard Munchs verk, hvor det er de tidlige maleriene, som ”Skrik” og ”Madonna”, som er de mest populære. I Kunstindustrimuseet kan man se alt fra greske vaser til norske billedtepper. Denne museumsdelen er et av Norges eldste museer og et av Europas eldste kunstindustrimuseer.

Når man spaserer oppover paradegaten Karl Johan i Oslo kan man se Det Kongelige Slott som troner på toppen, nærmere bestemt på Bellevue-høyden. Slottet er den norske kongefamiliens hovedresidens og arbeidsplass, og det er her de kongelige kan sees på balkongen på 17. mai. Man startet byggingen av Slottet i 1824 under Kong Carl Johan. I 1849 stod Slottet ferdig og ble innviet av Kong Oscar I. I forbindelse med Slottet ble også Slottsparken planlagt og anlagt. Opprinnelig var parken inspirert av frodig tysk romantisk hagekunst. I dag har parken gjennomgått mange endringer og Slottsparken er svært enkel. Om sommeren er Det Kongelige Slott åpent for besøkende og det er guidet omvisning.

Ta kontakt for pris.
For informasjon om andre vilkår ta kontakt.

Prisen gjelder bussreisen tur/retur. På reiser med overnatting er du selv ansvarlig for å reservere dette og tillegg kan forekomme.

Forslag til overnatting:

Hotell Bondeheimen